donderdag 23 augustus 2012

VIRTUEEL MONUMENT

Nu de CROMWELL-TANK sinds een tijdje NIET meer op zijn oude stek staat, en later (na de restauratie van het voertuig) een nieuwe, betere, bestemming gaat krijgen, doet deze BLOG dienst als VIRTUEEL monument.



CROMWELL-TANK

De Cromwell, vernoemd naar Oliver Cromwell, werd ontwikkeld door de Birmingham Railway Carriage and Wagon Company vanaf september 1941. Het prototype was gereed in januari 1942. Het was uitgerust met een 57 mm kanon. Dit wapen had een uitstekend doorslagvermogen en was dus effectief tegen tanks, maar de brisantgranaat was te klein om veel effect te sorteren tegen soft targets zoals infanterie. Daarom besloot men op 3 januari 1943 een kanon met een zwaarder 75 mm kaliber in te bouwen vanaf de Cromwell IV. Het kanon was een zesponder (six pounder) met een uitgeboorde loop.



Opschrift gedenkplaat aan de voet van de tank :

"...Gedenkt die 't recht om vrij te zijn betaalden met de dood. bevrijdingstunnels ter ere van Major General GPB Roberts, commander of the IIth Armoured Division, Major General JB Churcher, commander of the 159th Infantry Brigade,  Brigadier CBC Harvey, commander of the 29th Armoured Brigade en ter gelegenheid van de 35e herdenking van de bevrijding van de stad Antwerpen op 4 september 1944 werd deze gedenkplaat onthuld door Zijne Excellentie Sir Peter Wakefield, Ambassadeur van Groot-Brittannië - 9 september 1979..."

SURVIVING CROMWELL-TANKS


Normandie (Hermanville-France) Sword Beach
Centaur IV - SEAWOLF
N° WD T185075

Normandie/Pegasus Bridge (Benouville-France)
Centaur IV - VIDETTE
N° WD T185102


This tank landed at Sword Beach on June 6, 1944 between Hermanville and Lion-sur-Mer with the Royal Marines Armoured Support Group. It was recovered in 1975 by 7 Field Workshop, Royal Electrical and Mechanical Engineers. 

Tankmuseum SAUMUR-France
Centaur (A27L)

Tankmuseum SAUMUR-France

Raadpleeg dit PDF File van Pierre-Olivier en "geniet".

ADOPTEREN

In NEDERLAND zijn 1 op 3 monumenten GEADOPTEERD door basisscholen. In ons land is dat gegeven onbestaand en daar zou ik graag iets aan willen doen.

Het is mijn droom om samen met Jullie hierin voor ONS land het goede voorbeeld te geven.
Het adopteren van de CROMWELL-TANK  is uiteraard "maar" een symbolische daad. Maar wat voor één !!! Het kost niets, en Je moet er eigenlijk niets voor doen, behalve kenbaar maken dat Je deel wil uitmaken van de "adoptiefamilie" van de tank via ... wra.ros@gmail.com
En dan kunnen we, in een later stadium, bijvoorbeeld, een toeristische gedenkplaat voor het voertuig laten maken.
En met "gedenkplaat" bedoel ik misschien wel het volgende ... Deze toeristische gedenkplaat kwam er in samenwerking met Johan Schokkaert (de Firma Naessens en het gemeentebestuur van Oudenaarde) voor  het "belangrijkste Amerikaanse Individuele monument" in Europa (Eine-Oudenaarde).
http://bornesdufront.blogspot.be/2010/03/ohio-brigde.html

Later als de CROMWELL-TANK op zijn nieuwe bestemming “aangekomen” is kan hier (eventueel, en UITERAARD in samenspraak met de Stad Antwerpen) concreet werk van gemaakt worden …

Peter Bruyneel reageerde als volgt …

“…De nieuwe plaats die wordt vermeld was ik gaan zoeken op Google Maps, ongeveer 2 km ten noorden van de huidige plek.

En de nieuwe plaats is voor mij ook een complete verrassing! Want dat plantsoen voor de AXA building (vroeger noemden we die de "Shell-building") is precies in de Tentoonstellingswijk waar ik gans m'n jeugd gewoond heb ! en is recht tegenover de "Antwerp Expo".

 "Onzen tank" zal 100 keer meer in de kijker komen te staan tegenover vroeger. Ik denk dat veel Antwerpenaren niet eens weten dat er al 33 jaar zo'n tank in hun buurt staat omdat die vroeger "een beetje opzij" naast de grote appartementsgebouwen van Permeke stond (waar het tevens zeer moeilijk parkeren was).

Dat zelfde "generaal Roberts" - plantsoen aan Permeke is ook de plek van een huis van een bekende architect Le Corbusier uit de jaren '20-’30: "Maison Guiette".  Het huis is daar gebouwd in 1926 en stond toen nog relatief "solitair", dus de Britten op die bewuste Cromwell tank moeten het in 1944 ongetwijfeld ook zijn opgevallen. 

Persoonlijk vind ik die bouwstijl uit die jaren absoluut niet mooi, maar het behoort tot ons cultuurpatrimonium, en in de jaren '70 is er nog in Antwerpen actie gevoerd om dat huis te redden van de sloop.  Dus één van de "getuigen" van de bevrijding bleef dus ook gered…”.

Het is goed dat er mensen als Peter zijn, die de vinger aan de pols houden en zich afvragen wat er met de tank gebeurd was …

Mijn +25 jaar ervaring met oorlogsmonumenten leerde me dat te vaak monumenten “zomaar”, zonder een woord uitleg (soms voorgoed) “verdwijnen”, of plots ergens anders op duiken.

Nu de oplossing van de Stad Antwerpen lijkt me meer dan een alleen maar goede oplossing ! iets om naar uit te kijken !

Wordt (UITERAARD) vervolgd ...

POSTKAARTEN + FOTOALBUM


Wie zijn/of/haar foto's en/of postkaarten  (zwart/wit, kleur, dia's, etc...) van de CROMWELL-TANK ter beschikking wil stellen, post ze dan via wra.ros@gmail.com en vermeld aub Je naam, en eventueel de periode in dewelke Je het lpaatje geschoten hebt. Ik plaats ze dan graag op deze bescheiden blog. Bedankt bij voorbaat.

WRA-BLOGSPOT

http://wra-tanks.blogspot.be/2010/06/wilrijk.html

In 2010 plaatste ik de volgende foto's al op mijn TANK BLOG

CROMWELL-TANK WILRIJK "VERDWENEN"

Enkele weken geleden kreeg ik een verontrustende mail van "Peter Bruyneel" die me vroeg of ik (eventueel)  kon achterhalen wat er met de CROMWELL-TANK in WILRIJK gebeurd was, wegens PLOTS "verdwenen" ...

Hier is het antwoord dat door de "Stad Antwerpen" - "klantenteam patrimoniumonderhoud" geformuleerd werd op datum van 23 augustus 2012.


"...Geachte heer Scherpenberg

Bedankt voor uw bericht  over de Cromwell-tank.

De stad Antwerpen plant de restauratie van de Cromwell-tank. Hiervoor werken we samen met Defensie omdat zij de meeste expertise hebben op dit vlak. Een exacte timing van de restauratie is nog niet beschikbaar en verloopt in overleg met Defensie. Voor de heraanleg van de Jan Van Rijswijcklaan heeft de stad de Cromwell-tank inderdaad verwijderd om ervoor te zorgen dat deze niet beschadigd kan worden tijdens de werken.

De tank zal na de restauratie zeker terug in het straatbeeld verschijnen. De oorspronkelijke locatie aan het Generaal Robertsplantsoen (VII Olympiadeplein / J. V. Rijswijcklaan) is ingrijpend gewijzigd. Daarom zocht  de stad naar een meer geschiktere locatie langsheen de historische route van de bevrijdingstank. De tank zal verplaatst worden naar het Plantsoen gelegen aan de Jan Van Rijswijcklaan ter hoogte van de AXA building. Een juiste timing is hiervoor nog niet gekend (+ 2 kilometer ten noorden van de huidige plek, aan de ingang van de stad).

Hopelijk volstaat dit antwoord voor u. Aarzel niet om ons later terug te contacteren als u nog nieuwe informatie wenst.

Met vriendelijke groeten,

Stad Antwerpen - klantenteam patrimoniumonderhoud

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen..."